M. Direks Boom- en plantenkwerkerij Castenray

 

Cryptomeria japonica  

Cryptomeria japonica. In de bossen van Japan groeien enorm hoge Japanse ceders, vooral geteeld om het goede hout dat de boom voortbrengt. Cultuurvormen van de Japanse ceder, zoals die in ons land te koop zijn, bereiken bij lange na niet een grote hoogte. Bij uitzondering kun je in een botanische tuin wel eens op een groot exemplaar stuiten. Een Japanse ceder is een uitstekend alternatief voor wie een groenblijvende haag met coniferen wenst. Wie een bijzondere groenblijvende solitair zoekt, kiest een dwerg- of kleinblijvende vorm.

Cryptomeria japonica, Japanse ceder, groeit ook in China. Het loof van deze variëteit (Cryptomeria japonica var. chinensis) is minder dik dan van de Japanse soort. Tot het geslacht Cryptomeria wordt maar één soort gerekend: japonica. De Japanse ceder is eenhuizig; manlijke en vrouwelijke bloeiwijzen staan op een en dezelfde boom. In het voorjaar laten de manlijke bloeiwijzen wolken met stuifmeel los. De vrouwelijke zaadkegels zijn eirond en maar twee tot drie centimeter in omvang.

De orginele Japanse ceder heeft een kegelvormige groeiwijze. De stamdoorsnede kan tot meer dan een meter worden. De bruinrode bast is sterk in de lengterichting gegroefd. De naalden zijn sikkelvormig (op de nagels van een kat lijkend), een halve tot één centimeter lang. De naalden staan spiraalsgewijze in vijf spiralen rondom de twijgen gerangschikt. De twijgen zijn dan ook dicht bezet met deze mooie naaldvorm. Een Japanse ceder heeft een mooie vorm en groeit heel uniform, hetgeen hem geschikt maakt om als haag te gebruiken, een laan mee te beplanten of als solitaire boom te planten. Voor de tuin zijn er vele, meestal laagblijvende variëteiten.

M. Direks Boom- en plantenkwekerij, Horsterweg 21a, 5811AA Castenray, Tel: +31(0)620229225
UA-48106815-1