M. Direks Boom- en plantenkwerkerij Castenray

 

Cympopogon Citratus

Cymbopogon citratus is voor de liefhebber van de Oosterse-, en Thaise keuken onmisbaar. Dit geurige citroengras kan gebruikt worden, voor thee, in dranken, kruidengeneesmiddelen en oosterse soepen en maaltijden. Van de stengels is vooral het onderste gedeelte zeer geschikt voor het meekoken en bakken in oosterse gerechten e.d. Voor in de tuin is dit tropische gras even veelzijdig. Het groeit polvormig tot een diameter van maximaal 1 meter.

De hoogte kan 180 cm bedragen, de bladeren zijn ongeveer 2 cm breed en 90 cm lang. Het blad is helder blauw/groen van kleur en ruikt naar citroen indien het blad wordt gekneusd. Citroengras planten in uw borders of langs een looppad, als men er langs loopt en het blad aanraakt geeft de plant een citroengeur af. De plant groeit het op alle grondsoorten en heeft graag wat water in de zomer. Ook een zonnige plaats heeft zijn voorkeur. Het blad blijft groen indien de temperatuur boven het vriespunt blijft. Vandaar dat de plant eigenlijk in zone 10 thuis hoort.

In een kuip kunt u de plant binnenshuis eventueel overwinteren op een lichte plaats. Ook in een garage boven het vriespunt is voldoende. In de volle grond bij vorst vriest het blad weg en in het voorjaar loopt de pol weer uit. Eventueel boven op de pol enige bescherming aanbrengen in de winter om de wortels te beschermen.
Dit kan met bijvoorbeeld een laag boomschors of turf van minimaal 10 cm dik.
Winterhardheid zone 8a (-10ºC).

 

 

M. Direks Boom- en plantenkwekerij, Horsterweg 21a, 5811AA Castenray, Tel: +31(0)620229225
UA-48106815-1