M. Direks Boom- en plantenkwerkerij Castenray

 

Eucalypthus gunnii

Eucalyptus gunnii is een wintergroene eucalyptusboom. De grijs/groene bladeren geven een heerlijke eucalyptusgeur af. Zeker wanneer het blad gekneusd wordt komt een sterke eucalyptusgeur vrij (muggen haten deze geur). De bladeren van jonge planten zijn bijna rond en licht grijs/groen van kleur. De bladeren van oudere exemplaren worden langwerpig. Mochten de bladeren teveel zon krijgen dan goed voor ze is, dan draaien ze zelf weg van de zon zodat alleen de zijkant van het blad naar de zon wijst. Mocht er weinig zon zijn dan draaien ze het blad optimaal naar de zon.

Wilt u jong blad houden dan een gedeelte ieder jaar snoeien. Op die plaats krijgt u dan jong blad. Ook de bast van wat oudere bomen wordt mooi ruw met schilfers. Als u een eucalyptusboom snoeit omdat u vindt dat hij te groot wordt, of net die ene overhangende tak in de weg zit, wees dan niet flauw. Flink snoeien heeft tot gevolg dat de Eucalyptus net onder de snoeiwond weer nieuwe takken aanmaakt.

Eucalyptus wordt voor diversen doeleinden gebruikt, er wordt olie uit gewonnen wat door de traditionele aboriginals nog steeds gebruikt wordt tegen allerlei kwalen. Ook wordt eucalyptus gebruikt voor o.a. tandpasta, hoestbonbons, keelverzachters, neusspray, king etc. De bladeren kunnen in de zomer geplukt, gedroogd en bewaard worden in een luchtdichte pot o.i.d. Ook worden deze bomen gebruikt om natte gebieden droog te leggen. Met hun lange wortels zuigen ze als het ware als een spons het water weg. Ondanks dit kunnen Eucalyptussen ook redelijk goed tegen droogte. Deze soort is matig winterhard en kan zonder problemen een milde winter trotseren.
Winterhardheid zone 8a (-12ºC).

 

M. Direks Boom- en plantenkwekerij, Horsterweg 21a, 5811AA Castenray, Tel: +31(0)620229225
UA-48106815-1