M. Direks Boom- en plantenkwerkerij Castenray

 

Musa Basjoo

De Musa basjoo wordt in Japan (Ryukyu Eilanden) gehouden voor zijn vezels waarvan o.a. boeken gebonden worden. Van oorsprong komt de Musa basjoo uit China. Natuurlijk vraagt deze tuinbanaan veel water en bemesting tijdens de zomermaanden van april t/m september. Dit vertaald zich dan direct in een zeer explosieve groei. Dit is de meest verkochte winterharde banaan. In de winter weinig water en overwinteren bij een temperatuur boven het vriespunt is geen probleem.

Deze Musa basjoo is de meest winterharde banaan die er bestaat. Wij hebben er ieder jaar een stel in de volle grond staan. De oude moederplanten overleefde de winter niet. Echter er verschenen in april weer nieuwe scheuten vanuit de wortels. Als men deze banaan buiten laat overwinteren, goed de grond rond de banaan afdekken met een laag mulch zodat de vorst de wortels niet kan aantasten. Want vanuit de wortels moet deze bananenplant in het voorjaar weer terugkomen. Bij temperaturen onder +5 graden stopt de groei van de banaan, bij -2 graden vriezen de bladeren kapot. Bij nog lagere temperaturen vriest de stam in en verdwijnt uiteindelijk helemaal.

Wilt u de banaan groter terug hebben het volgende jaar dan dient men de stam goed te isoleren m.b.v. stro, en rietmatten etc. Even de overgebleven bladeren afknippen en de stam luchtig inpakken maar ruim inpakken. Wij zelf geven er de voorkeur aan om de Musa basjoo uit te graven en in een kuip te zetten. Indien uw Japanse vezelbanaan te hoog is geworden om binnen te overwinteren dan kunt u gerust de stam afsnijden op een lengte die wel past. Nu terug houdend zijn met water geven als de banaan koel overwintert. Op de grond kunt u in het voorjaar bijvoorbeeld een laag oude paardenmest of koemestkorrel strooien.

De plant zal nu vanuit de behouden stam gaan groeien en nog groter worden als het jaar ervoor, of indien u hem overwinterde in een kuip terug planten in de grond. Het is zelfs mogelijk de Musa basjoo aan het bloeien te krijgen. Hierna zal de plant echter wel afsterven, maar vanuit de rhizomen komen nieuwe planten uit de grond. Dit proces blijft zich herhalen.

De bananen van deze soort zijn niet eetbaar. Wel die van de Musa sikkimensis die zeker zo groot wordt, deze zijn ook leverbaar. De Musa basjoo is echter ook goed te houden in een grote kuip als kuipplant.
Geef in de zomer dan rijkelijk water en om de twee weken van april t/m juli een gift organische-, of vloeibare mest.

U zult versteld staan van de groeiwijze van de Musa basjoo, hij kan bladeren ontwikkelen van wel 1,50 meter lengte. Deze banaan is een aanrader voor uw tuin voor het inrichten van een tropische hoekje. Moet als het kan wel een beetje beschut tegen de wind staan, anders kan het blad scheuren (dit is verder niet schadelijk voor de banaan).
Winterhardheid zone 6b (-20ºC).

 

M. Direks Boom- en plantenkwekerij, Horsterweg 21a, 5811AA Castenray, Tel: +31(0)620229225
UA-48106815-1