M. Direks Boom- en plantenkwerkerij Castenray

 

Musa sikkimensis 

De Musa sikkimensis "Red Tiger" is nog niet zo gek lang geleden ontdekt. Deze tuinbanaan is net zo winterhard als de Musa basjoo en mag zeker niet ontbreken in een tropische tuin. Hij komt voor aan de voet van de Himalaya tot op een hoogte van 2000 meter in het Sikkem gebied waar sneeuwt en vriest.
De bananen van de Musa sikkimensis zijn eetbaar, maar of het ooit tot het dragen van grote vruchten komt is maar zeer de vraag.  Ten eerste duurt het drie jaar voordat de Darjeelingbanaan op zijn vroegst gaat bloeien, dan is de vruchtzetting nog afhankelijk van de zomer die we hebben. Is het een zomer zoals in 2006 dan is de kans op eetbare vruchten zeker aanwezig, maar erg groot worden de bananen niet in ons klimaat.

Ook mooi van deze soort is dat het blad aan de onderzijde naar bordeauxrood verkleurd en aan de bovenzijde mooi diep groen blijft met een tijgerprint. De bladeren zijn ook sterker dan die van de Musa basjoo en beter bestand tegen de wind.

Als men deze banaan buiten laat overwinteren, goed de grond rond de banaan afdekken met een laag mulch zodat de vorst de wortels niet kan aantasten. De stam zal geheel afvriezen en komt in het voorjaar weer terug indien de vorst niet te diep in de grond komt. Bij temperaturen onder +5ºC graden stopt de groei van de banaan, bij -2ºC graden vriezen de bladeren kapot. Bij nog lagere temperaturen vriest de stam in.
Wilt u de banaan groter terug hebben het volgende jaar dan dient men de stam goed te isoleren m.b.v. stro, en rietmatten etc. Even de overgebleven bladeren afknippen en de stam luchtig inpakken (niet met noppenfolie, ventileert niet en veroorzaakt rotting). U kunt er voor kiezen om eventueel nog extra verwarming in de vorm van lichtslang an te leggen. Op de grond kunt u in het voorjaar bijvoorbeeld een laag oude paardenmest of koemestkorrel strooien. De plant zal nu vanuit de behouden stam gaan groeien en nog groter worden als het jaar ervoor. Alleen op deze manier is het mogelijk de Musa sikkimensis aan het bloeien te krijgen.

Na de bloei zal de plant echter wel afsterven, maar vanuit de rizomen komen steeds weer nieuwe planten uit de grond. Dit proces blijft zich herhalen. Het wordt een mooi vol perk na verloop van tijd. Deze bananenboom is echter ook goed te houden in een grote kuip. Geef in de zomer dan rijkelijk water en om de twee weken van april t/m september een gift organische- (koemestkorrel), of vloeibare mest.
Deze sierbanaan is een aanrader voor uw tuin voor een tropische uitstraling. De Musa sikkimensis komt in het voorjaar iets langzamer op gang dan de Musa basjoo, maar eenmaal in de groei dan gaat het hard!
Winterhardheid zone 7a (-20ºC).

 

M. Direks Boom- en plantenkwekerij, Horsterweg 21a, 5811AA Castenray, Tel: +31(0)620229225
UA-48106815-1