M. Direks Boom- en plantenkwerkerij Castenray

  

Mussela Lasiocarpa

De Musella lasiocarpa of Chinese lotusbanaan is een sierbanaan en blijft redelijk klein.
Vraagt op tijd water en bemesting tijdens de zomermaanden van april t/m september wat de groei en eventuele bloei ten goede komt. In de winter weinig water en overwinteren bij een temperatuur van +5ºC of warmer is ideaal, de Musella Lasiocarpa (ook wel heilige Lotus genoemd) matig winterhard. Hij komt in zijn natuurlijke habitat voor in de bergen van Yunnan (Tibet) tot op een hoogte van 2500 meter. Echter de combinatie van een natte strenge winter kan funest zijn.

Als men deze banaan buiten laat overwinteren, goed de grond rond de banaan afdekken met een laag mulch (zoals boomschors bijv.) aanbrengen zodat de vorst de wortels niet aantast. De stam zal geheel afvriezen in een strenge winter. Indien de stam kapot vriest moet de banaan weer van voor af aan beginnen en zal het in het komende jaar geen bloem aanmaken. Echter dit kan men voorkomen door alleen de stam in te pakken met een rietmat of stro en klimaatdoek (eventueel met verwarming in de vorm van lichtsnoer).
Alvorens even de bladeren naar binnen vouwen of verwijderen. Nu zal de stam de winter goed doorkomen en vanaf het voorjaar vanuit de stam verder groeien.

Ga anders op zeker en hou de Musella lasiocarpa als kuipplant. Hij heeft zeker geen grote kuip nodig en zit zelfs graag in kleine pot. Laat hem boven het vriespunt overwinteren. Nu is de kans ook heel groot dat u hetzelfde jaar getuige bent van de schitterende bloeiwijze van de Lasiocarpa (afhankelijk van de ouderdom van de bananenplant). Namelijk na 3 jaar komt er een dikke bloemstengel uit de stam waarop een enorme gele bloemknop schittert die een doorsnee heeft van ruim 20 cm.

Deze bloeit 5 tot 12 maanden en verspreidt een heerlijke geur. Vlinders zijn dol op deze bloem welke vol zit met heerlijke nectar. Deze bananensoort geeft een extra exotische uitstraling aan uw tuin en zal menig bezoeker doen verbazen. Overwinteren dan bij een temperatuur van +5ºC is ideaal en daar gaat onze voorkeur naar uit.
Winterhardheid zone 8b (-8ºC). 

 

M. Direks Boom- en plantenkwekerij, Horsterweg 21a, 5811AA Castenray, Tel: +31(0)620229225
UA-48106815-1