M. Direks Boom- en plantenkwerkerij Castenray

 

Quercus suber 

Quercus suber of kurkeik komt oorspronkelijk voor in Zuid Europa en Noord Afrika waar de boom gebruikt wordt vanwege zijn kurk. Deze kurk wordt o.a. gebruikt voor wijnfleskurken, schoenzolen, vloeren etc.
Dit pellen van de stam doet men om de 10 jaar. Hierna blijft een donker rode kastanje kleurige stam over, deze kan zelfs na verloop van tijd zwart kleuren.
Dit proces herhaalt men om de 10 jaar.

De ruwe bleek bruin/grijze ruwe kurklaag om de stam is een mooi gezicht. Het blad van de boom blijft kleiner dan die van de gewone eik en is ovaler van vorm. Bovenkant van het blad is zwart/groen van kleur, de onderzijde is licht behaard. Het blad is ongeveer 3 bij 2 cm. Eigenlijk is de kurkeik veel mooier dan een olijfboom en ook nog eens winterhard.

De kurkeik is groenblijvend in een matige winter. Wij hebben enkele kurkeiken in de voorbeeldtuin staan vanaf 2005 en deze hebben abosoluut geen problemen gehad in de afgelopen winters. Wel wordt het blad bruin na een strenge winter en valt af in maart. Hierna verschijnt er in april weer nieuw vers blad. De verzorging van de kurkeik is zeer gemakkelijk en vergt vrijwel geen onderhoud, snoeien indien hij te groot wordt is voldoende. In mei bloeit de kurkeik en in oktober krijgt de kurkeik na een goede zomer zijn vruchten. Lijken veel op vruchten van de gewone eik alleen veel kleiner.
Winterhardheid zone 6a (-20ºC). 

 

 

 

 

 

 

M. Direks Boom- en plantenkwekerij, Horsterweg 21a, 5811AA Castenray, Tel: +31(0)620229225
UA-48106815-1