M. Direks Boom- en plantenkwerkerij Castenray

 

Sequoiadendron giganteum 

Sequoiadendron giganteum. Gigantisch, zo zou je deze enorme naaldboom kunt omschrijven. De hoogste boom van de wereld is een Sequoiadendron sempervirens. Deze kustsequoia staat langs de Stille Oceaan in Californië. Hij is maar liefst 112 meter. De Sierra Nevada in Californië is het natuurlijke verspreidingsgebied van de Sequoiadendron giganteum. De ‘General Sherman’ is zo’n mammoetboom en in volume de grootste boom van de wereld. Hij is 83 meter hoog, heeft een stamomtrek van 24 meter en is 2000 à 3000 jaar oud. In Europa zijn deze bomen geplant vanaf 1852. Ze hebben dus nog niet de tijd gehad om tot dergelijke afmetingen te komen. De oudste Sequoia’s in Europa zijn terug te vinden in kasteeltuinen. Engelse tuinen waren populair onder de kasteelheren. Een Sequoia paste goed in de stukjes ‘wilde tuin’.

De naam heeft de Sequoia te danken aan een halfbloed Cherokee-indiaan uit de 19de eeuw. De mammoetboom is een investering in de toekomst. Er gaan vele generaties na het planten overheen, voordat de boom volwassen is. Hij kan een zeer hoge leeftijd bereiken, doordat hij bestand is tegen brand en wind. De dikke vezelige bast van de mammoetboom is ongevoelig voor brand. Sterker nog, hij heeft bosbranden nodig voor de voortplanting. Concurrenten worden uitgeroeid, dikke droge lagen takjes worden weggebrand en de zaadjes maken in de vruchtbare asgrond de meeste kans om uit te groeien tot jonge bomen. Van wind heeft de boom ook nooit last. Dit is te danken aan de kegelvorm van stam en kruin. De boom verdraagt een temperatuur tot -20 graden Celcius en blijft de hele winter groen.

De Sequoia hoeft niet gesnoeid te worden. De mammoetboom moet op een stevige ondergrond geplant worden. De grond moet goed doorlatend zijn en de boom houdt niet van droogte. De boom groeit het beste op een plaats in de volle zon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M. Direks Boom- en plantenkwekerij, Horsterweg 21a, 5811AA Castenray, Tel: +31(0)620229225
UA-48106815-1