M. Direks Boom- en plantenkwerkerij Castenray

 

Trachelospernum Jasminoides

 Trachelospermum jasminoides of Toscaanse jasmijn wordt ook wel sterjasmijn en Italiaanse jasmijn genoemd. Deze klimplant heeft ovale bladeren die 2,5 cm lang zijn, donkergroen glanzend blad, in de winter groen blijvend. Hij kan een hoogte van 6 meter bereiken en net zo breed worden als hoog. Dit zal niet iedereen in gedachten hebben met deze mooie klimmer, snoei is gelukkig ook toegestaan, dit kan in het vroege voorjaar. Gelukkig groeit de Trachelospermum jasminoides redelijk langzaam, dus snoeien is niet snel nodig. De klimmer kan echter op een zonnige plaats ook als bodembedekker gebruikt worden.
Als de takken beschadigd raken dan scheiden die een witte melkachtige substantie af.

De sterk fris zoet geurende bloemen zijn wit van kleur. Bloeitijd is begin juni tot eind september.
De bloemen zijn buisvormig breed uitlopend op het einde. Indien een beetje een lange warme zomer zich aandient dan verschijnen na de bloei vruchten in de vorm van 20 cm lange peulen (niet eetbaar).
Deze soort kan zo in de volle grond geplant worden en op een beschutte warme plaats voelt de Toscaanse jasmijn zich helemaal thuis. Maar deze klimplant is ook in een kuip op een balkon goed te houden.
In de winter terughoudend zijn met water geven. En vanaf het voorjaar mag er maandelijks een kleine hoeveelheid mest gegeven worden tot september. Redelijk winterhard op een beschutte plaats.
Winterhardheid zone 8a (-12ºC).

 

M. Direks Boom- en plantenkwekerij, Horsterweg 21a, 5811AA Castenray, Tel: +31(0)620229225
UA-48106815-1