M. Direks Boom- en plantenkwerkerij Castenray

 

Ziziphus Jujuba  

Ziziphus jujuba of Chinese dadelboom is een veelzijdige plant. Behalve dat hij een aparte bloei heeft, komen er eetbare vruchten aan die voor alles en nog wat goed zijn. Daarbij is de Chinese dadel zeer winterhard en kan zo in de volle grond geplant worden. Zelfs arme schrale grond is geen probleem, de Chinese dadel groeit ondanks dit prima. De Chinese dadelboom groeit zig-zag vormig wat een bijzonder gezicht is als de plant in de winter zijn blad kwijt is, dan is deze ook nog attractief in de tuin.

In april en mei bloeit de boom met kleine creme kleurige bloemen. Hierna begint de vruchtgroei.
De Ziziphus jujuba vruchten zijn rijp in oktober. De vruchten zijn ongeveer 3 cm in diameter en krijgen een rood/bruine kleur wanneer rijp. In de vrucht zit een kleine pit. Verse rijpe vruchten zijn zoet en de smaak heeft iets weg van peer/lychee/appel. De Chinezen zijn gek op deze vruchten. Het poeder van de gedroogde vruchten worden gebruikt in de Chinese keuken voor het op smaak brengen van “Kochujang” een hete soya/pepersaus. Ook worden de vruchten vers gegeten, gedroogd net als dadels, gekookt in pudding, voor in de cake, jam van gemaakt. Het lekkerste zijn de vruchten gedroogd als dadels, dan komt de zoete smaak nog meer naar voren.

Chinezen gebruiken de Ziziphus jujuba ook voor medicinaal gebruik. Zo is het eten van deze vruchten goed voor de spieropbouw, uithoudingsvermogen, extra energie, tegen vermoeidheid.  Het eten van de vruchten zou ook een remmende werking hebben op het aankomen in gewicht. Activeert de leverfunctie extra, vergroot de weerstand voor het immuumsysteem en zo nog een hele lijst! Jonge Chinese dadelbomen zijn zonder problemen winterhard, er wordt zelfs gesproken dat oudere bomen vorst tot -30ºC in de Himalaya hebben overleeft.
Winterhardheid zone 5b (-24ºC).

M. Direks Boom- en plantenkwekerij, Horsterweg 21a, 5811AA Castenray, Tel: +31(0)620229225
UA-48106815-1