Welkom op de Website van M. Direks Boom- en plantenkwekerij
 

Ons Bedrijf

Boom- en plantenkwekerij M. Direks is gevestigd in het Noord Limburgse plaats Castenray wat behoort tot de gemeente Venray.


Michel Direks is in 2001 een eigen bedrijf gestart. Het bedrijf is in 2001 begonnen met de teelt van kerstbomen, zonnebloemen als snijbloem en akkerbouw in de loop der jaren is de boom- en plantenkwekerij alleen maar uitgebreid. De eerste jaren werd het bedrijf gerund vanuit de bedrijfslocatie van zijn ouders, op den duur is er in de regio een kas gehuurd om zo het bedrijf te kunnen laten groeien. In 2008 heeft Michel bouwland, aan de Horsterweg in Castenray aangekocht, met het doel om daar een nieuwe bedrijfslocatie op te bouwen, in de loop der jaren is daar een bedrijfsloods en een foliekas gebouwd. Na het gereedkomen van de foliekas is de huurkas weggevallen.


Bij de bouw van de kas is er uitdrukkelijk aan het milieu gedacht, zo is er gekozen voor een dubbelfolie kas deze heeft als extra een goede isolerende werking, hierdoor is er veel minder energie nodig om de kas in de winter vorstvrij te houden. Ook zijn er maatregelen genomen om uitspoeling van meststoffen richting het grondwater te voorkomen, zo word het te veel beregende water met uitgespoelde meststoffen opgevangen in het waterbassin, dit water wordt weer hergebruikt. De planten in de kas krijgen namelijk water vanuit het waterbassin, in het bassin wordt ook het regenwater van het bedrijf opgevangen . In de kas wordt gestreefd om zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, dit door inzet van biologische bestrijders.


Het bedrijf heeft nu de volgende bedrijfstakken:
• Boom- en plantenkwekerij zoals verder in deze site staat omschreven.
• Akkerbouw suikerbieten en zomergerst
• Kerstbomen voor huisverkoop


M. Direks Boom- en plantenkwekerij heeft niet het alledaags assortiment, we kweken veelal soorten die van oorsprong uit Nederland vandaan komen, de meeste soorten die we kwekerij kunnen goed in ons klimaat groeien. Bij de keuze van soorten worden  er naar gekeken, zijn deze (redelijk) winterhard, geeft de plant vruchten/noten, sierwaarde enz.


We kweken de planten veelal op uit zaad, stek en klein beetje veredeling. We importeren geen planten. We kopen zaden in, en dat is de basis van ons bedrijf.  Deze zaden worden gezaaid in trays, als de zaden gekiemd zijn en mooie, wortels hebben, en een stevige plant is geworden, poten we de plantjes over in een p9 potje (9 *9 cm). De planten worden dan veelal binnen 2 jaar na het oppotten in p9 verkocht. We potten ook nog wat planten van verschillende soorten in grotere maat potten of volle grond, om deze door te kweken tot grotere maten.